Kulturna baština

Ova jednostavna gotička crkvica sagrađena je 1402. godine. Posvećena je sv. Križu 1421. godine kad je ujedno bila i župna crkva, a u njezinom okruženju bilo je groblje.
Crkvica, izgrađena u gotičkom stilu, tipičan je primjer ruralne sakralne arhitekture. Vrijedan detalj je stara romaničko-gotička škropionica na stupu, jedinstven primjerak u ovom dijelu Dalmacije.

Župnu crkvu sv. Križa gradio je poznati majstor dalmatinskog baroka Ivan Skok. Godine 1725. Skok radi na kapeli glavnog oltara, koja je uklopljena u kasnije proširenje crkve (od 1746. do 1749.), kada je crkva dobila skladno pročelje, s baroknim portalom i raskošnom rozetom, i pobočne zidove s ovalnim baroknim prozorima.
Autor oltarnih pala poznati je slikar dekorativnih fresaka Eugenio Moretti Varese. Pale, od kojih jedna prikazuje Svetu Obitelj, a druga Srce Isusovo i svece Vinka Mučenika i Stani­slava Kostku, najvjerojatnije su naručene 1851. godine.
Zvonik je djelo majstora Vicka Macanovića Dubrovčanina. Crkva je posvećena 1760. godine.

Obitelj Fondra sagradila je ovu lijepu trokatnu kulu od bijelog tesanog kamena 1646. godine. Na kuli je grb s kacigom i perjanicom, guskom i slovima H.S.
Na drugom katu nalaze se zanimljiv primjerak umivaonika i raritetni kamin. Uz toranj i njegov dvorišni zid još stoji staro opločenje “na nož”, jedno od rijetkih sačuvanih u našim priobalnim ruralnim sredinama.

Vodice su se razvile u neposrednoj blizini izvora žive vode. Na trgu, ispod župne crkve, nekada su postojala dva bunara, oko kojih se odvijao sav seoski život.
Iz gornjeg bunara (bližeg župnoj crkvi) uzimana je pitka voda, a donji bunar imao je manje kvalitetnu vodu, koja je korištena za pranje rublja i druge kućanske potrebe.

Gledajući s mora, panoramom Vodica dominira brdo Okit sa crkvom Gospe od Karmela.
Prva crkva na ovom uzvišenju dignuta je još u 17. stoljeću, vjerojatno na temeljima još starije kapelice. Kasnije, početkom 20. stoljeća od podnožja do vrha brda izgrađen je Put križa sa četrnaest kapelica, od kojih svaka označava jednu postaju križnoga puta.
Crkva je nekoliko puta nadograđivana, dva puta je porušena, u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu. Sadašnji izgled crkve Gospe od Karmela djelo je zadarskog arhitekta Nikole Bašića.

Bunje su raširene po cijelom Sredozemlju, a na hrvatskoj strani Jadrana najrasprostranjeni­je su u okolici Šibenika i Zadra. Te stare nastambe, karakteristična načina gradnje, uglavnom su kružne, ali mogu biti pravokutne ili nepravilnog oblika.

Naselje Rakitnica spominje se 1311. godine, a danas se još naziru ostaci nekadašnjih kuća i zidina izgrađenih u suhozidu.
Mjesna crkva sv. Ivana Krstitelja, smještena u neposrednoj blizini sela, sagrađena je 1445. godine, kad je utemeljena i župa Rakitnica. U njoj se dva puta godišnje slave mise, na blagdane sv. Ivana Krstitelja.

Crkvu su sagradili stanovnici naselja Pišća još 1298. godine. Ckvica je 1493. godine posvećena sv. Iliji Proroku.
Ograđena je ovalnim zidom i na tom se prostoru naziru ostaci grobova. Jednom godišnje, 30. srpnja, u njoj se održava sveta misa.

Otok Prvić spominje se još u 11. stoljeću, ali intenzivnije se naseljuje u 15. stoljeću kad stanovništvo s kopna bježi pred Turcima na otoke. Na otoku su dva mjesta – Prvić Luka i Šepurina, međusobno povezana cestom.
Zemljište je većinom u vlasništvu šibenskih plemićkih obitelji koje na otoku grade ladanjske kuće, među kojima je i ljetnikovac poznate obitelj Vrančić.

Nakon što se u Prvić Luci naseljavaju fratri glagoljaši, počinje 1461. godine izgradnja crkve sv. Marije ili Gospe od Milosti sa samostanom. Ne zna se točno kad je dovršena, ali postoji podatak da su radovi još trajali 1479. godine.

Crkva Gospina porođenja izgrađena je 1479. godine, a podigla ju je šibenska obitelj Ambrozović.
Proširena je i obnovljena 1878. godine. U crkvi je jedan oltar, a pred crkvom bunar. Crkva danas nije u funkciji.

U samom centru Šepurine, kraj obale, nalazi se crkva sv. Roka ili sv. Jelene, izgrađena i posvećena 1620. godine.
U unutrašnjosti crkve, ističe se drveni oltar sv. Roka, bogato ukrašen baroknim ornamentima.

Na brijegu iznad sela sagrađena je crkva Velike Gospe 1878. godine.
Na glavnom pročelju je natpis: Hoc templum aedifigatum A. D. 1878. Crkva je restaurirana u dva navrata, 1898. i 1938. godine.